Loading...

ویراستاری

ویراستاری کتاب چه کمکی به فروش کتاب می‌کند؟

اگر کتابی ویرایش‌نشده روانه بازار شود، متن از سوی خوانندگان و جامعه متخصص پس زده می‌شود. کمتر کسی حاضر خواهد شد به متنی که به اندازه کافی صیقل نخورده یا علائم نگارشی آن درست نباشد و در نتیجه انسجام کافی نداشته باشد توجه کند و این خود باز تاثر منفی در فروش خواهد گذاشت. هر متنی که نوشته می‌شود نیاز به ویراستاری دارد. فرقی نمی‌کند که مقاله‌ای برای ارسال پروژه‌ درون‌کلاسی و دانشگاهی باشد و یا متنی برای نوشتن کتاب. در هر حال، هر زمانی که نوشته‌ای به رشته تحریر درمی‌آید، پای ویراستاری هم به میان است. اگر می خواهید کتاب‌تان موفقیت بیشتری حاصل کند و بهتر و بیشتر معرفی شود برای مخاطبان خود ارزش و احترام کافی قائل شوید و حتما به ویراستاری توجه کنید. اما ویراستاری دقیقا چیست و چه معنایی دارد؟ چطور می‌توان به کمک آن، شأن و اعتبار نوشته‌های خود را بالا برد؟ ویراستاری کتاب چگونه است؟

ویراستاری یعنی چه؟

ویراستاری فرایندی است که طی آن، متن‌ها به حالت بهینه درمی‌آیند و باعث روان خوانی و میل بیشتر به خوانش متن می شود. برای مثال، امکان دارد که متنی با کم‌وزیاد کردن بخش‌هایی از آن به حالت مفیدتری دربیاید یا علائم نگارشی، نکات دستوری و املایی در آن تصحیح شود و این مسئله باعث خوانش بهتر و سریع‌تر متن کتاب می‌شود.

ویراستاری دارای ابعاد مختلفی است و متنی که نوشته می‌شود نیازمند اصلاحات در حوزه‌های مختلفی به شرح زیر است:

پس اگر می‌خواهید ویراستاری کتاب خود را انجام بدهید باید با اصول ویرایش در بخش‌هایی که گفته شد کاملا آشنا باشید.

با ما همراه باشید تا از چندوچون ویرایش برایتان بیشتر بگوییم

7 عادت مردمان موثر در ویراستاری کتاب

برای شروع ویراستاری باید مراحل و گام‌هایی را در نظر داشته باشید. که در زیر به طور اجمالی به آن اشاره می‌کنیم.

نحوه ویراستاری به این صورت است که بعد از نگارش متن باید گام‌های زیر را به صورت عادت طی کنید:

بعد از اینکه کتاب خود را کامل کردید مدتی از آن فاصله بگیرید و دومرتبه به سراغ نوشته‌های خود بیایید، باید کمی به خودتان زمان بدهید تا بتوانید از نظر فردی خارجی به متن نگاه کنید.

خواندن متون از روی رایانه و وسایل الکترونیکی کمی دشوار است و می‌تواند دقت نگاه‌تان را در ویراستاری کتاب پایین بیاورد، پیشنهاد ما به شما این است که حتما فایل خود را پرینت بگیرید و از روی نسخه فیزیکی شروع به خواندن و ویرایش آن کنید.

باید تمام تلاش به کار گرفته شود تا هیچ نکته‌ای از چشم دور نماند. مثلا اگر بخشی از متن کتاب با بخش‌های دیگر آن همخوانی ندارد یا هر اشکالی که در متن دیده می‌شود، مشخص کنید و برای اصلاح آماده شوید.

در ویراستاری کتاب باید قوانین مرتبط با آن را رعایت کنید، قاعدتا کتابی که نوشته می شود با نوشتن پایان نامه کاملا متفاوت است، سبک نوشتار رمان با کتاب علمی هم کاملا متفاوت و دارای ساختاری متفاوت است.

در این مرحله از ویراستاری کتاب باید به لحن و افعال جملات دقت داشته باشید. مثلا زمان افعال و لحن نگارش باید در تمام بخش‌های متن از انسجام برخوردار باشد. جملات دوپهلو و معماگونه باید اصلاح شوند. جملات اضافی و نمونه‌هایی که هیچ کارکردی در متن ندارند هم باید حذف گردند.

درستی املا و عاری‌بودن متن از هر گونه غلط املایی از جمله نکات بسیار مهمی است که در ویراستاری کتاب دارای اهمیت زیادی است.

شاید خودتان به تنهایی متوجه ایراداتی ریز و جزئی کتاب‌تان  به خاطر ارتباط زیادی که با متن آن داشته‌اید نشوید پس از دیگران بخواهید که با خواندن کتاب‌تان به شما کمک کنند تا اشکالات محتوایی یا فنی احتمالی، راحت‌تر پیدا شود. در این صورت است که می‌توانید متن کتاب‌تان را ساده‌تر اصلاح کنید.